2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI in vizita la Universitatea de Stat din Comrat

12.10.2012

La 9 octombrie curent, o delegatie a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), in componenta vicedirectorului general Svetlana Munteanu si sefului Directiei economie si finante Iurie Badir, a participat la lucrarile mesei rotunde „Tendinte moderne ale proceselor inovationale - noi oportunitati pentru business”, organizata de Universitatea de Stat din Comrat.

Lucrarile mesei rotunde au fost deschise de rectorul Universitatii din Comrat Zinaida Aricova. La eveniment au fost prezenti prim-adjunctul Bascanului Gagauziei Valeri Ianioglo, directorul Institutului de economie, finante si statistica Alexandru Stratan, reprezentanta Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic Veronica Esanu, reprezentanti ai autoritatilor locale, profesori, alte persoane interesate.

Participantii la masa rotunda au pus in discutie subiecte axate pe rolul antreprenoriatului inovational in dezvoltarea economica a tarii noastre; directiile de sustinere a activitatii inovationale la nivel regional, precum si perspectivele pentru businessul local din domeniul surselor de energie regenerabila.

Participantii au manifestat un viu interes fata de comunicarea prezentata de catre dl Iurie Badir «Starea actuala si problemele tranzitiei Republicii Moldova pe calea inovationala a dezvoltarii economice», care a familiarizat participantii la masa rotunda cu baza normativa a procesului inovational in tara noastra, mecanismele de sustinere a acestui proces, formarea infrastructurii inovationale, specificul pietei inovationale, modalitatile de utilizare comerciala a inovatiilor si OPI, evaluarea lor, factorii ce franeaza procesul inovational etc.

Dna Svetlana Munteanu a mentionat despre importanta unei imbinari armonioase intre domeniile traditionale de productie la nivel local si regional si tehnologiile inovative existente in lume. Un rol important in acest proces ii revine tezaurului inestimabil al informatiei din domeniul proprietatii intelectuale, in special din domeniul brevetelor. Noi posibilitati ofera producatorilor agricoli din regiune si sistemul de protectie a indicatiilor geografice si denumirilor de origine care prezinta importante avantaje competitive.

La finele mesei rotunde a fost inaugurat Incubatorul Inovational „InnoCentru”, creat pe langa Universitatea de Stat din Comrat, care va avea drept scop promovarea, implementarea si comercializarea rezultatelor activitatii inovationale si tehnico-stiintifice. Cu aceasta ocazie, AGEPI a transmis 2 seturi de literatura de specialitate destinate profesorilor si studentilor Universitatii de Stat din Comrat, precum si Incubatorului Inovational „InnoCentru”, inclusiv „Culegerea de acte normative in domeniul proprietatii intelectuale”, in 6 volume.

Pe parcursul vizitei la Comrat, delegatia AGEPI a avut o intrevedere bilaterala cu rectorul Universitatii Zinaida Aricova, in cadrul careia au fost discutate probleme ce tin de instruirea si pregatirea cadrelor in domeniul proprietatii intelectuale, alte subiecte relevante din domeniu.

AGEPI si Universitatea de Stat din Comrat au convenit sa realizeze si sa dezvolte in continuare relatii de colaborare bilaterala in vederea cresterii gradului de cunoastere in domeniul proprietatii intelectuale.