2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI susține tinerii creativi

04.05.2018

Pe 4 mai curent, Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), a organizat Expoziția lucrărilor studențești „Creația deschide Universul”, ediția a VIII-a. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului de Instruire și Inovații TIC-TEKWILL.

Expoziția a cuprins exponate în domeniile: design interior, industrial, vestimentar și poligrafic, lucrări din arhitectură și energetică, construcția de mașini și mecanică, TIC, și bioenergetică, radioelectronică și telecomunicații, construcții civile și transporturi, tehnologii alimentare și protecția mediului etc.

La ceremonia de deschidere a expoziției au participat rectorul UTM, Viorel Bostan, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, Signe Burgstaller, Ambasador al Suediei în Republica Moldova, precum și reprezentanți ai partenerilor Universității Tehnice din Moldova, directori de instituții și întreprinderi etc.

Agenda expoziției a inclus 3 lecții publice și două prezentări de produse vestimentare, menite să motiveze liceenii și publicul larg să descopere creația inginerească și implicațiile ingineriei în viața de zi cu zi.

De asemenea, Grupul local BEST Chisinau, cu suportul Universității Tehnice a Moldovei, a organizat Concursul Rube Goldberg, în cadrul căruia echipele au construit câte o mașină Rube Goldberg, care, trebuiau să îndeplinească funcția de a întoarce o foaie dintr-o carte. Criteriile de jurizare au fost: derularea mașinii fără intervențiiile participanților, complexitatea mașinii, dar și aspectul estetic al mașinii. Scopul competiției a fost să creeze un mediu competitive pentru student, precum și să-I provoace să-și manifeste creativitatea și inventivitatea.

Tradițional, AGEPI a participat cu un stand, în cadrul căruia a organizat diseminarea informațiilor privind protecția proprietății intelectuale în rândul participanților. Totodată, experții AGEPI au participat la jurizarea lucrărilor prezentate la Concursul studențesc de mașini Rube Goldberg „RG-UTM 2018”și a menționat cu un premiu special cea mai creative și inovativă lucrare a studenților Universității Tehnice din Moldova.