2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI susține ideile inovaționale de afaceri ale tinerilor

15.06.2017

Peste 30 de idei inovaționale de afaceri au fost prezentate astăzi în cadrul unui concurs organizat de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Organizația pentru Dezvoltatarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Scopul concursului ”Cea mai bună idee inovațională” a fost de a susține și promova ideile tinerilor care doresc să-și deschidă propria afacere, astfel contribuind la dezvoltarea social-economică a țării, precum și la identificarea celei mai viabile idei de afacere în domeniul inovațiilor.

În deschiderea evenimentului, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, a menționat că, pentru Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este o onoare și un privilegiu să pună umărul la suținerea tinerilor. “Deoarece competitivitatea este un garant al calității oricărei societăți, ne-am propus împreună cu AȘM, AITT și ODIMM să vă susținem în acest concurs, în așa fel încât să creăm această platformă de networking, de conexiune. AGEPI este competentă în a proteja obiectele de proprietate intelectuală, iar cele mai multe din ideile inovaționale prezentate în cadrul concursului țin de potențiale invenții, modele industriale etc. Vă așteptăm la AGEPI să vă protejați creațiile.”, a subliniat Lilia Bolocan.

În continuare, tinerii au avut la dispoziție 5 minute pentru a-și prezenta, în fața juriului, ideea inovațională de afacere.

Cei care au demonstrat că au cea mai bună idee inovațională sunt Dorin Pușcașu și Cristian Rusu. Tinerii au prezentat prima platformă cloud public din Republica Moldova, obținând astfel premiul mare în valoare de 10 000 lei. De asemenea, câștigătorii au fost înscriși automat în concursul proiectelor de transfer tehnologic, obținând șansa de a primi finanțare de 1 000 000 lei pentru implementarea ideii inovaționale de afacere menționate.

Locul II a revenit Cristianei Grati pentru ideea realizării unei cărți-joc pentru copii cu elemente interactive în vederea dezvoltării abilităților cognitive. Cristiana a oținut un premiu în valoare de 7 mii de lei.

Pe locul III s-a clasat Denis Roșca care a venit cu ideea unui program scholarship pentru elevii și studenții din toată lumea. Câștigătorul locului III a plecat acasă cu un premiu în valoare de 5 mii de lei.

În scopul susținerii și stimulării tinerilor inovativi, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a oferit o mențiune specială Nadejdei Cervinscaia, pentru ideea unei aplicații pentru telefon “U-cook 2.Moldova”. Astfel, Directorul general adjunct AGEPI, Andrei Popa a înmânat diploma AGEPI, însoțită de un premiu în valoare de 3 mii de lei.

La concurs au participat studenți, masteranzi, doctoranzi și tineri cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani, care au avut o idee inovațională de afaceri în următoarele domenii: Materiale, tehnologii și produse inovative; Tehnologii informaționale; Eficiență energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă; Biomedicină și Sănătate; Biotehnologii și Industria alimentară.