2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a primit vizita unei delegatii a Oficiului National de Proprietate Intelectuala din Vietnam

16.11.2012

In perioada 12–13 noiembrie 2012, la AGEPI a avut loc o vizita de documentare a delegatiei Oficiului National de Proprietate Intelectuala din Vietnam (NOIP), axata pe schimbul de experienta in domeniul protectiei desenelor si modelelor industriale.

Din delegatia NOIP au facut parte dl Hoang VAN TAN, Vicedirector general, dl Le NGOC LAM, sef Sectie desene industriale, dra Nguyen Thi THAN HA, sef Sectie politica si legislatie, dra Vu Thi THUY LIEN, expert in Sectia cooperare internationala.

Programul vizitei a prevazut intalnirea delegatiei NOIP cu administratia AGEPI, in cadrul careia partile au realizat un schimb de experienta privind activitatile celor doua oficii, si cu expertii Departamentului marci si desene industriale. Delegatia din Vietnam a fost informata despre Sistemul national de protectie a proprietatii intelectuale, procedura nationala de examinare a cererilor de inregistrare a desenelor si modelelor industriale (receptionarea cererilor, examinarea si adoptarea hotararilor, eliberarea certificatelor, completarea bazei de date, publicarea); inregistrarea internationala a desenelor si modelelor industriale prin Aranjamentul de la Haga (date statistice, etapele de examinare a cererilor, termenele etc.).

La randul lor, membrii delegatiei NOIP au prezentat sistemul de protectie a proprietatii intelectuale din Vietnam. De asemenea, a fost prezentata procedura de examinare a designului la oficiul din Vietnam, precum si baza de documentare comasata, utilizata de catre expertii de design din oficiul vietnamez.

Cu toate ca in Vietnam designul industrial este parte a procedurii efectuate de Departamentul inventii, iar in Republica Moldova este gestionat de specialistii din Departamentul marci si desene industriale, nu au fost evidentiate deosebiri esentiale in procesul de protectie a designului in cele doua tari. Cu atat mai mult, deoarece si oficiul din Vietnam, si AGEPI efectueaza examinarea de fond a acestui obiect de proprietate industriala.

In cadrul intalnirii, au fost identificate, de asemenea, directiile prioritate ale colaborarii dintre NOIP si AGEPI atat la nivel international, cat si bilateral.