2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Seminarul „Strategii și politici în domeniul proprietății intelectuale” din China

20.12.2016

În perioada 14-16 decembrie, delegația Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la Seminarul „Strategii și politici în domeniul proprietății intelectuale”, la invitația Oficiului de Proprietate Intelectuală a Republicii Populare Chineze (SIPO).

Seminarul s-a desfășurat în Beijing, la sediul Centrului de formare în domeniul proprietății intelectuale din China (CIPTC), și a avut drept scop crearea unei platforme de comunicare între reprezentanții Oficiilor de Proprietate Intelectuală din Europa Centrală și de Est, Oficiul Eurasiatic de Brevete (OEAB) și SIPO, pentru a împărtăși experiență, informații și cunoștințe în domeniul proprietății intelectuale.

La seminar au participat reprezentanți din 11 țări din Europa Centrală și de Est, printre care Albania, Armenia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Ucraina etc., precum și reprezentații OEAB.

Pe 14 decembrie, înainte de deschiderea evenimentului, delegația AGEPI a avut o întrevedere cu delegația SIPO în următoarea componență: Dr. He Zhimin, vice-președinte al SIPO, Wu Kai, Director General al Departamentului de Cooperare Internațională, Wang Ying, Director, Divizia 4, Departamentul de Cooperare Internațională, Li Guanqun, Administrator de programe & Interpret, Divizia 4, Departamentul de Cooperare Internațională.

În cadrul întrevederii, a fost evidențiată importanța consolidării relațiilor de cooperare bilaterală moldo-chineze în domeniul proprietății intelectuale, a fost discutată experiența Oficiului chinez în stimularea și încurajarea activității inventatorilor, precum și a fost lansată invitația din partea AGEPI de participare la Expoziția Internațională Specializată „Infoinvent - 2017”.

Pe parcursul primelor două zile de lucru, reprezentanții SIPO au prezentat rapoarte referitor la următoarele subiecte:

  • Comercializarea PI: Politici și practică.
  • Mărcile comerciale și Indicațiile geografice. Strategie și Politici.
  • Promovarea unei politici inclusive de cultură a PI și cultivarea activă a spiritului inovativ.
  • Consolidarea cooperării internaționale în domeniul PI: Promovarea dezvoltării regionale comune.

Ultima zi a seminarului a fost dedicată unui schimb de experiență și bune practici între reprezentanții oficiilor de PI, invitați la seminar, care au prezentat rapoarte de țară privind sistemele naționale de proprietate intelectuală, strategiile și politicile în domeniul proprietății intelectuale, precum și realizările și perspectivele de dezvoltare. Reprezentantul Oficiului Eurasiatic de Brevete a prezentat agenda de dezvoltare a organizației.

Din partea Republicii Moldova, Svetlana Munteanu, a prezentat raportul „Dezvoltarea Sistemului Național de Proprietate Intelectuală în Republica Moldova: Strategii și politici”, care a cuprins o retrospectivă a evoluției sistemului național de PI, cadrul juridic și instituțional, documentele de politici și strategiile în domeniul PI, elaborarea și conținutul Strategiei Naționale în domeniul PI până în 2020, obiectivele și etapele de implementare ale acesteia, principalele realizări ale primei etape, precum și așteptările de la următoarele etape de implementare.