2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Atelierul de lucru al Proiectului TEMPUS TecTNet „Reteaua de Transfer Tehnologic”

28.03.2014

In perioada 27-28 martie 2014, in incinta Academiei de Stiinte a Moldovei a avut loc Atelierul de lucru din cadrul Proiectului TEMPUS TecTNet „Reteaua de Transfer Tehnologic” cu genericul: „Cooperarea dintre universitate si intreprinderi – transfer de cunostinte si inovatii”.

La eveniment au participat reprezentantii universitatilor partenere ale proiectului din Republica Moldova (Universitatea Agrara de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat “Al. Russo” din Balti), si din statele Uniunii Europene (din Italia, Portugalia, Slovacia si Romania), reprezentantii Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT), organizatiei neguvernamentale Reteaua de Transfer Tehnologic a Moldovei (RTTM), precum si ai intreprinderilor mici si mijlocii din republica.

Scopul Atelierului respectiv a fost de a aborda cele mai importante aspecte axate pe activitatile de inovare si transfer tehnologic in contextul integrarii europene a Republicii Moldova, de a initia procesul de cumulare a propunerilor inaintate de companiile din Republica Moldova privind necesitatile si experientele in domeniul transferului tehnologic si cooperarii universitatilor cu mediul de afaceri, de a sustine cooperarea dintre universitate si industrie si de a contribui la dezvoltarea competentelor si resurselor intru sustinerea procesului de inovare al economiei Republicii Moldova.

In debutul sedintei, cu un cuvant de salut a venit Vitalie Moraru, presedintele Retelei de Transfer Tehnologic din RM, care a multumit audientei pentru prezenta si implicare, apreciind importanta evenimentului pentru universitati.

In conformitate cu Agenda de lucru, in cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe comunicari privind cele mai bune practici de inovare si transfer tehnologic ale Uniunii Europene care pot fi implementate de catre institutiile din Republica Moldova. Moderatorul lucrarilor a fost Pasquale Daponte, profesorul Universitatii din Benevento, Italia, iar in calitate de raportori: Al. Salceanu, profesor al Universitatii Tehnice din Iasi, Romania, Linus Michali, profesor al Universitatii Tehnice din Kosice, Slovacia si Helena Ramos si Artur Lopes, profesori ai Universitatii Tehnice din Lisabona, Portugalia.

AGEPI a fost reprezentata de lucrarile Atelierului de lucru de catre Liliana Vieru, directorul adjunct al Departamentului promovare si editura, sefa Sectiei Cooperare Internationala si Integrare europeana. Dna Vieru a prezentat raportul „Proprietatea Intelectuala si procesul integrarii europene a RM: avantaje si provocari”.

Despre oportunitatile de inovare si transfer tehnologic din Republica Moldova au vorbit reprezentantii Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Vadim Iatichevici si Igor Plamadeala. Directorul proiectului ENTRANCE Moldova, dna Lucia Usurelu, a informat participantii Atelierului de lucru despre necesitatile curente ale intreprinderilor mici si mijlocii din republica si cerintele acestora cu privire la inovatii si cooperarea cu universitatile.

TEMPUS este un program al Uniunii Europene, care sprijina modernizarea invatamantului superior in vecinatatea UE. Programul Tempus promoveaza cooperarea institutionala intre Uniunea Europeana si Ţarile Partenere si se concentreaza pe reforma si modernizarea invatamantului superior in tarile partenere din Europa de Est, Asia Centrala, Balcanii de Vest si regiunea mediteraneana.

Proiectului TEMPUS TecTNet „Reteaua de Transfer Tehnologic” este finantat in cadrul programului TEMPUS si a fost lansat la 1 decembrie 2013. Proiectul are drept obiectiv principal consolidarea capacitatilor institutionale ale universitatilor din Moldova in ceea ce priveste managementul transferului tehnologic si proprietatii intelectuale; asigurarea functionalitatii triunghiului cunoasterii educare – inovare – cercetare; dezvoltarea parteneriatelor dintre universitati, institutii publice si sectorul privat.