Proiectul finanțat de Uniunea Europene
„Suport pentru asigurarea respectării drepturilor
de proprietate intelectuală” în Republica Moldova

Viitorii avocați, ingineri și economiști trebuie să-și extindă cunoștințele în domeniul proprietății intelectuale pentru a face față provocărilor economiei moderne

Studenții și profesorii facultăților juridice, inginerești și economice sunt încurajați să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul proprietății intelectuale pentru a răspunde mai eficient provocărilor erei digitale și tehnologizării. În acest sens, experții Proiectului UE ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova au elaborat trei curicule noi pentru studierea dreptului de proprietate intelectuală. Documentele metodologice au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde dedicate predării disciplinei proprietății intelectuale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova, organizate de  Proiectul UE SARDPI, împreună cu AGEPl, pe 1 octombrie a.c.

În deschiderea evenimentului, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, a subliniat rolul proprietății intelectuale ca instrument fundamental în crearea unui mediu favorabil inovării, creativității și liberei concurențe, pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a Republicii Moldova. De asemenea, Lilia Bolocan a făcut referință la instruirea în domeniul proprietății intelectuale realizată de AGEPI.

Yuriy Kapitsa, expert cheie în cadrul Proiectului UE a menționat că pe durata misiunii sale, experții au reușit să viziteze mai multe universități din țară, să analizeze calitatea instruirilor în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală (DPI). În rezultat, ei au propus să se acorde o atenție mai mare predării acestei discipline, deoarece actualmente tendințele în lume sunt axate pe inovație, creație, valoare intelectuală.

”Într-o lume în continuă transformare digitală, trebuie să răspundem prompt provocării de a crea și a aplica mecanismele de protecție a obiectelor de proprietate intelectuală. Iar evenimentul de astăzi este o platformă oportună de a pune în discuție problematica actuală din domeniul DPI, inclusiv cele legate de studierea acestui domeniu în instituțiile superioare de învățământ”, a afirmat expertul.

Yuriy Kapitsa a mai spus că Proiectul UE și-a propus să acorde support pentru a da un impuls nou studierii DPI în universități. De aceea, au fost stabilite colaborări cu trei lectori universitari pentru elaborarea curriculumurilor de predare a DPI la facultățile juridice, inginerești și de științe naturale. În rezultat, tinerii specialiști vor obține cunoștințe și aptitudini pentru a aplica legislația atât pentru prevenirea încălcării DPI, cât și pentru restabilirea și protecția acestui drept.

De asemenea, participanții au abordat un șir de subiecte ce țin de predarea proprietății intelectuale pentru avocați și pentru studenții care își urmează studiile de licență/ masterat/ doctorat în domeniul științelor tehnice și științele naturale. Au fost discutate și întrebări actuale privind predarea managementului proprietății intelectuale la universități. În final, a avut loc o discuție generală despre ce conține un curs privind drepturile de proprietate intelectuală pentru studenții diferitor specialități, dar și ce activități practice ar trebui de livrat studenților în cadrul cursului privind drepturile de proprietate intelectuală.

La eveniment au participat experți ai Proiectului UE, specialiști AGEPI și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

Menționăm că Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către un Consorţiu format din companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) și Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia). Proiectul are o durată de doi ani și se încheie în noiembrie 2018.