2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Salonul International ECOINVENT–2005 de la Iasi: la efectuarea bilantului

07/12/2005

Sloganul „Inventii pentru o planeta curata” a fost genericul Salonului International al Inventiilor pentru Protectia Mediului „ECOINVENT–2005”, care s-a desfasurat in incinta Palatului Culturii din orasul Iasi, Romania, in zilele de 26–29 mai 2005.
A fost o actiune de amploare la care au participat inventatori din Romania, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria si din alte tari. La Salon au fost expuse circa 200 de inventii. care au fost grupate in treisprezece sectiuni: epurarea si tratarea aerului, epurarea si tratarea apei, ameliorarea si recuperarea solului, constructii civile, industriale si hidrotehnice, reconstructii ecologice, rezervatii naturale, surse neconventionale de energie (solara, eoliana, biogaz, geotermala), protectia stratului de ozon (tehnologii si instalatii de protectie impotriva radiatiilor UV), radiatii electromagnetice; medicamente si terapii naturiste; tehnologii de aseptizare, zgomote si vibratii, eliminarea si valorificarea deseurilor, agricultura, protectia plantelor si a produselor agricole, alte metode, tehnologii si instalatii de protectie a mediului.

La Salon au fost decernate urmatoarele premii conform hotararii Juriului international:

  • Marele Premiu al Juriului International
  • Premiul Societatii Inventatorilor din Romania
  • Premiul Oscar ECOINVENT
  • Premiul Mircea Dinescu
  • Premii acordate de Societatea Inventatorilor din Romania Filiala Cluj
  • Premiul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi
  • Premiul Ministerului Educatiei si Cercetarii
  • Premiul Prefecturii Iasi
  • Premiul Primariei Municipiului Iasi
  • Premiul Consiliului Judetean Iasi
  • Premiul Societatii Inventatorilor din Romania Filiala Bucuresti Ilfov
  • Premiul Mass - Media
  • Medalii de Aur cu Mentiunea Speciala a Juriului
  • Medalii de Aur, de Argint si de Bronz.

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a acordat in cadrul Salonului trei medalii de aur pentru unor inventatoriremarcabili din Romania si Ungaria. 
Inventatorii din Republica Moldova au prezentat la aceasta manifestare de amploare 37 de lucrari din diverse institutii stiintifice si universitare: USM, UTM, Institutul de Fiziologie a Plantelor si Institutul de Chimie ale ASM, USMF “N. Testemitanu”, Institutul National de Farmacie, Institutul de Cercetari Stiintifice „ELIRI” SA.
Patru dintre inventiile expuse la Salon de inventatorii din Republica Moldova au obtinut Medalii de aur: V. DOROGAN, T. VIERU cu inventia „Senzori de radiatie ultravioleta”; D. UNGUREANU cu inventia „Instalatie pentru epurarea apelor uzate “Compact-2”; I. BOSTAN, V. DULGHERU, V. BOSTAN, O. CIOBANU cu inventia „Microhidrocentrala pentru conversiunea energiei cinetice a apei raurilor fara constructia dambelor” – toti de la UTM; T. LUPASCU, R. NASTAS, M. CIOBANU, V. RUSU, L. STARAS, L. POSTOLACHI, N. TIMBALIUC cu inventia „Procedeu de purificare a apelor de hidrogen sulfurat si /sau sulfuri. Procedeu de regenerare a carbunelui activ uzat” - de la Institutul de Chimie al ASM.

Cu Medalii de argint (10) au fost distinse inventiile: „Aparat pentru terapie cuantica”, „Dispozitiv pentru aprovizionarea cu apa fierbinte si incalzire autonoma a locuintelor si a halelor de producere”, pentru ciclul de inventii „Procedeu si instalatie de prelucrare a plantelor medicinale si aromatice. Procedeu si instalatie pentru colectarea, transportarea si prelucrarea materiei prime vegetale. Container pentru colectarea, transportarea si prelucrarea materiei prime agricole” expuse de inventatorii de la UTM; „Inhibitori ai leucemiei umane mieloide”, „Procedee si instalatii pentru perfectionarea proceselor de ardere a hidrocarburilor”, pentru ciclul de inventii „Procedeu de neutralizare a deseurilor obtinute in urma demetalizarii vinurilor cu hexacianoferat (II) de potasiu. Procedeu de neutralizare a deseurilor vinicole ce contin albastru de Prusia”expuse de USM; „Metode de corectie chirurgicala in ortopedia pediatrica”, pentru ciclul de inventii „Noi metode de tratament cu preparate autohtone de origine vegetala. Noi metode de tratament cu preparate autohtone de origine sintetica. Preparat hepatoprotector entomologic” de la USMF “N. Testemitanu”; inventia „Metoda de acordare a divizoarelor de tensiune” de la Institutul de Cercetari Stiintifice „ELIRI” SA; inventia „Procedeu de activare acida a bentonitei” de la Institutul de Chimie al ASM.
Cu Medalii de bronz (5) au fost distinse inventiile expuse la Salon de inventatorii de USM „Catalizator pentru purificarea complexa a emisiilor de gaze”;  de la USMF “N.Testemitanu” pentru inventiile „Oriblete”, “Cimpelsept” si procedeu de preparare”, pentru „Preparat antimicotic”; de la Institutul National de Farmacie din Moldova pentru inventia „Procedeu de obtinere a compozitiei uscate de iod cu amidon”; de la Institutul de Fiziologie a Plantelor al ASM pentru inventia „Procedeu de cultivare a materialului saditor de culturi pomicole”.

Inventatorului Petru MOROZ i s-a acordat Premiul Societatii Inventatorilor din Romania pentru „Metode de corectie chirurgicala in ortopedia pediatrica”, iar inventatorului Ion PANASESCU i s-a inmanat insigna si diploma „Inventator de elita clasa a IV” pentru contributie exceptionala in domeniul inventicii.
Universitatii Tehnice a Moldovei, pentru participare activa la Salon si promovarea inventatorilor din cadrul institutiei i s-a acordat Premiul Primariei Iasi.
Forumul Inventatorilor Romani a acordat Diploma de excelenta si cupa de aur inventatorilor P. MOROZ, A. SANDROSEAN, IU. SANDROSEAN, L. STRATI pentru inventia „Metode de corectie chirurgicala in ortopedia pediatrica”; inventatorilor R. IVANOVA, P. TATAROV, V. CIUMEICA pentru „Procedeu de obtinere a compozitiei uscate de iod cu amidon”; I. DANILIUC, IU. COLPACOVICI pentru „Metoda de acordare a divizoarelor de tensiune”.
In cadrul Salonului si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a acordat trei medalii de aur: inventatoarei Daniela RADU – cea mai tanara inventatoare, in varsta de 17 ani, pentru inventia „Sistem de determinare a glicemiei si indicarea prescriptiilor medicale” (Inventia se refera la un sistem de determinare a nivelului de glicemie, conceput pentru a preveni sau ajuta la tratarea diabeticilor, putand fi folosit la domiciliu prin adaptare la un calculator cu conectare la Internet.); lui Constantin ANTOHI pentru inventia „Modul pentru tratarea aerului in instalatie de ventilare” (Modulul contine un generator de radiatii neionizante care oxideaza substantele organice si anorganice din aerul ventilat, eliminand mirosurile); lui Vncze GZORGY din Ungaria pentru inventia „Alimentarea telefonului mobil in conditii izolate” (Inventia se refera la o sursa electrica pentru telefoane mobile utilizata in locuri izolate si pentru situatii speciale).

Manifestarea in cauza a fost organizata de catre Societatea inventatorilor din Romania, Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" - Iasi (facultatea de Hidrotehnica si facultatea de Chimie Industriala), Institutul National de Inventica – Iasi, Centrul de cercetare pentru materiale macromoleculare si membrane, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive – Bucuresti, Midas Electronics SRL, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii Bucuresti si s-a desfasurat sub egida Miinisterului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (Directia Inovare, Transfer Tehnologic si Infrastructura de Cercetare-Dezvoltare si Inovare), Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi, Primariei Municipiului Iasi, Prefecturii Iasi si a Complexului Muzeal National „Moldova”.