Conferinta de presa privind finalizarea Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana

04/27/2012

Un element important in consolidarea legaturilor economice dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana este armonizarea legislatiei existente si viitoare a Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene. Aceasta armonizare se extinde si asupra domeniului drepturilor de proprietate intelectuala.

Pentru a facilita acest proces, Uniunea Europeana a oferit Republicii Moldova asistenta tehnica, inclusiv un amplu schimb de experti, organizarea seminarelor, coordonarea activitatilor de formare si perfectionare a specialistilor din institutiile vizate.

Totodata, adoptarea in cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV) a Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova in februarie 2005, a permis tarii noastre sa acceseze mecanismele de asistenta tehnica suplimentare, inclusiv Proiecte Twinning si Programul TAIEX (Instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie) pentru a corespunde standardelor Uniunii Europene.

Proiectul Twinning cu denumirea “Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” a demarat la 1 noiembrie 2010 si se incheie la 30 aprilie 2012. Pe parcursul acestei perioade au fost realizate peste 40 de activitati de amploare.

Obiectivul general al proiectului a fost de a imbunatati implementarea si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova. Proiectul a contribuit la ameliorarea comunicarii dintre institutiile guvernamentale responsabile de implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, a consolidat activitatea organizatiilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe, a sporit nivelul de constientizare a importantei protejarii drepturilor de proprietate intelectuala si a contribuit la dezvoltarea sistemului national de protectie a indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate.

Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana si a fost implementat de catre Oficiul Danez pentru Brevete si Marci (DKPTO), Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania si partenerii locali principali ai Proiectului: Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Proiectul a avut un buget in valoare de 1 milion de euro si a fost constituit din 3 componente. Componenta 1 s-a concentrat asupra consolidarii capacitatilor administrative ale institutiilor guvernamentale din Republica Moldova in scopul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala. Componenta 2 a avut drept obiectiv ameliorarea implementarii drepturilor de proprietate intelectuala, iar Componenta 3 a dezvoltat capacitatile autoritatilor publice abilitate cu responsabilitati in domeniul protectiei, apararii si respectarii drepturilor de PI.

Serviciul de presa AGEPI