Evenimente stiintifice de amploare la Balti

10/25/2012

In perioada 22-23 octombrie 2012, Universitatea „Alecu Russo” din Balti a fost gazda a doua evenimente de amploare, si anume: Conferinta Fizicienilor din Moldova si Conferinta stiintifica Internationala „10 ani de dezvoltare a nanotehnologiilor in Republica Moldova”.

Organizatorii acestor evenimentele au fost Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Balti, Institutul de Cercetari „ELIRI”. De asemenea, printre organizatori s-au numarat si Institutul de Inginerie Electronica si Nanotehnologii al ASM, Institutul de Fizica Aplicata al ASM, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chisinau).

La deschiderea oficiala a acestor doua conferinte au participat m.c. Ion Tighineanu, vice-presedinte al ASM, acad. Valeriu Canter, presedinte CNAA, dr. Alexandru Balanici, prim prorector USB. Cu un cuvant de salut s-au adresat celor prezenti m.c. Leonid Culiuc, Directorul Institutului de Fizica Aplicata al ASM, dr. hab. Anatolii Sidorenco, Directorul Institutului de Inginerie Electronica si Nanotehnologii al ASM, alti savanti si cercetatori din Republica Moldova .

Conferinta Fizicienilor din Moldova a fost moderata de acad. Valeriu Canter, presedintele CNAA, iar Conferinta stiintifica Internationala „10 ani de dezvoltare a nanotehnologiilor in Republica Moldova” a fost moderata de m.c. Ion Tighineanu, vice-presedintele ASM.

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a diseminat brosuri si pliante informationale din domeniul PI participantilor la aceste doua manifestari. In cadrul Conferintei”10 ani de dezvoltare a nanotehnologiilor in Republica Moldova”dna Tatiana Sau, sef Sectie mecanica, electricitate, AGEPI a prezentat raportul: „Proprietatea intelectuala a Republicii Moldova in domeniul nanotehnologiilor”.

La conferinta mentionata au fost prezentate peste 50 lucrari ale cercetatorilor din Romania, Ucraina, Polonia, Germania, Republica Moldova.

Aceste evenimente au fost organizate cu prilejul Jubileului de 65 ani de la fondarea Facultatii de Stiinte Reale a universitatii „Alecu Russo” din Balti, condusa de prof., dr. hab. Pavel Topala.