2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Forumul interregional „Dezvoltarea si managementul proprietatii intelectuale”

07/02/2008

In perioada 1-2 iulie 2008 Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) desfasoara la Geneva Forumul interregional „Dezvoltarea si managementul proprietatii intelectuale”. Reuniunea este prezidata de catre M. Narendra K. Sabharwal, vicedirectorul general OMPI.

Printre temele ce vor fi puse in discutie in cadrul reuniunii de inalt nivel figureaza:

  • Dezvoltarea si managementul proprietatii intelectuale: provocari si perspective.
  • Rolul si responsabilitatea oficiilor de proprietate intelectuala in elaborarea politicii, strategiei si planului national in vederea stabilirii unui sistem eficient si echilibrat de proprietate intelectuala.
  • Managementul integrat al proprietatii intelectuale: structurile organizatorice si de management; obiectivele de dezvoltare; profilul utilizatorilor si functiile administrative.
  • Aspecte bugetare referitoare la stabilirea si functionarea unui management eficient al proprietatii intelectuale, axat pe dezvoltare: buget bazat pe performanta; reducerea costurilor si sporirea eficientei; autonomie financiara; viabilitate pe termen lung.
  • Strategii de administrare a PI in contextul valorificarii resurselor umane: cadrele si calificarea lor; politica de recrutare; perfectionarea abilitatilor si competentei personalului; loialitatea personalului calificat si evaluarea randamentului.
  • Utilizatorili sistemului PI si serviciile furnizate de catre oficiile de proprietate intelectuala; accesul la informatie si la bazele de date in domeniul PI; produsele si serviciile speciale destinate specialistilor in PI, intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), institutiilor de cercetare si dezvoltare (R&D), universitatilor si serviciilor de suport; parteneriatul sectorului public si privat.
  • Modernizarea institutiilor de proprietate intelectuala - utilizarea tehnologiilor informationale in procesul de gestionare a proprietatii intelectuale: prestarea serviciilor eficiente, rapide si econome; sensibilizarea publicului; crearea retelei in cadrul comunitatii utilizatorilor, depunerea electronica si examinarea dosarelor.
  • Rolul administratiilor de drept de autor si al organizatiilor de administrare pe principii colective în promovarea creativitatii si industriei bazate pe drept de autor.
  • Rolul oficiilor de proprietate intelectuala in negocierile internationale; elaborarea legislatiei, reglementarilor si procedurilor privind proprietatea intelectuala; fortificarea aplicabilitatii legislatiei.
  • Cooperarea regionala si internationala intre oficiile de proprietate intelectuala: viziune globala si perspective regionale sau nationale.
  • Rolul crucial al oficiilor de proprietate intelectuala in utilizarea proprietatii intelectuale in calitate de instrument de dezvoltare si promovare a inovatiei si a creativitatii.

Rapoarte la temele enumerate vor prezenta expertii Oficiului Eurasiatic de Brevete, Organizatiei Regionale Africane de Proprietate Industriala, Organizatiei Africane de Proprietate Intelectuala, Institutului National de Proprietate Industriala din Brazilia, Oficiului de Proprietate Industriala din Republica Ceha, Oficiului de Brevete si Inregistrare din Finlanda, Oficiului de Brevete din Japonia, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, Oficiului de Brevete si Marci din Spania, Oficiului de Brevete din Polonia, Oficiului de Brevete din Ungaria etc.

Participantii se vor familiariza cu practica internationala prin prezentarea comunicarilor cu specific national. Reprezentantul Republicii Moldova Dorian Chirosca, director general AGEPI, va fi moderatorul dezbaterilor la tema „Rolul administratiilor de drept de autor si al organizatiilor de administrare pe principii colective in promovarea creativitatii si industriei bazate pe drept de autor” si va prezenta un raport privind experienta Republicii Moldova in acest domeniu.