Academia de Stiinte a Moldovei si-a inaugurat prima filiala

11/20/2006

Prima filiala a Academiei de Stiinte a Moldovei /ASM/ a fost inaugurata astazi la Balti. Noua structura a fost organizata in baza institutiilor din municipiul din zona de nord - Universitatea de Stat "A. Russo" si Institutul pentru Culturile de Cimp "Selectia".

Gheorghe Duca, presedintele ASM, a remarcat la ceremonia de inaugurare ca noua structura va contribui la "descentralizarea" stiintei, va impulsiona cercetarile in aceasta zona, dar si va antrena in proiecte stiintifice mai multe cadre tinere. Totodata s-a precizat ca in prima filiala a ASM vor activa 200 de doctori in stiinte si doctori habilitati. Noua subdiviziune este dotata cu laboratoare, biblioteca stiintifica. In anul viitor este preconizata fondarea unei gradini botanice.

Prezenti la ceremonia de inaugurare, reprezentanti ai administratiei publice locale au promis ca vor sustine proiectele realizate in cadrul noii filiale stiintifice.

Actualmente, ASM intruneste 47 de academicieni, 60 de membri-corespondenti si 38 de membri de onoare. In cadrul Academiei activeaza sase sectii: economie si matematica, chimie si ecologie, fizica si inginerie, agricultura, discipline umanistice si arta, medicina.